Aqua & Beans
8.4 201
Water en koffie voor bedrijf & kantoor, Aqua & Beans
Zorgen over kwaliteit  drinkwaterbronnen

Zorgen over kwaliteit drinkwaterbronnen

De kwaliteit van de bronnen van ons drinkwater is deels onvoldoende. Het drinkwater uit die bronnen is wel van goede kwaliteit, maar om dat zo te houden zal in de toekomst steeds meer gezuiverd moeten worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag naar buiten heeft gebracht.

Chemische stoffen als medicijnresten en bestrijdingsmiddelen komen in het grondwater en oppervlaktewater terecht. Met een ouder wordende bevolking neemt het medicijngebruik toe en belanden er dus meer resten in het riool. De helft van de grondwaterwinningen voldoet nu niet. Ook de kwaliteit van het oppervlaktewater laat te wensen over.

Om de kwaliteit van de drinkwaterbronnen te verbeteren, moet het milieubeleid een grotere rol spelen, stelt het RIVM. Ook is het belangrijk om mensen bewuster te maken van wat ze door de gootsteen gieten. Als milieuvriendelijke middelen in het huishouden worden gebruikt, scheelt dat al in de hoeveelheid chemische stoffen die in het riool belandt.

Drinkwaterbedrijven gebruiken steeds geavanceerdere zuiveringstechnieken om de chemische stoffen te verwijderen. En dat kost geld, zegt waterbedrijf Vitens. Het bedrijf is het met het RIVM eens dat er een probleem is. Zo zou een kwart van de (grond)waterwingebieden van Vitens gesaneerd moeten worden. 'Niet alleen om de tarieven voor drinkwater redelijk te houden, maar ook in het belang van de leefomgeving', zegt een woordvoerder.

'Het komt wel voor dat we waterwingebieden moeten sluiten omdat ze niet meer rendabel zijn. Door de verontreiniging wordt de zuivering te duur. Het probleem is dat je niet zomaar ergens anders water vandaan kunt halen', aldus Vitens.

  • gratis proefplaatsing
  • bel mij terug
  • vraag offerte aan
meer nieuws