8.6 194

Uiteraard hoort een waterkoeler van Aqua & Beans altijd probleemloos te werken maar het kan gebeuren dat er door onvoorziene omstandigheden zich toch een probleem voordoet. Onderstaand vindt u enkele oorzaken en oplossingen van problemen welke zich voor kunnen doen. Tevens geven wij u enkele tips over hoe dergelijke ongemakken te voorkomen.

Mocht u een storing niet eenvoudig zelf kunnen verhelpen, schroomt u dan niet om contact met ons op te nemen.

 

1 - Er komt geen water uit de cooler?

Indien er geen water uit de cooler komt kan dat uitsluitend door 2 oorzaken komen:

1-A - Het luchtfiltertje is verstopt (bijvoorbeeld als gevolg van een lekke fles of het niet correct verwisselen van een fles).

Om deze oorzaak weg te nemen moet het luchtfiltertje uit de cooler worden verwijderd en gedroogd. Haal hiervoor de fles van de cooler (deze sluit zichzelf automatisch) en trek het luchtfiltertje recht omhoog uit de watercooler (zie onderstaande foto's). 

                   

Probeer vervolgens zoveel mogelijk water uit het luchtfiltertje te verwijderen, tik daarvoor met het open pijpje op een harde ondergrond zodat er waterdruppels uit komen en leg vervolgens het luchtfiltertje een dag te drogen op de verwarming of in de zon. Gedurende deze periode kunt u de watercooler tijdelijk (dus zonder luchtfiltertje) niet gebruiken (niet de fles zonder luchtfiltertje terugplaatsen want dan krijgt u lekkage). Als het luchtfiltertje droog is kunt u deze weer terug plaatsen. Mocht het luchtfilter niet meer goed functioneren kunt u via onze website of telefonisch een nieuwe bestellen.

Indien het bakje rond de pin (waar de fles overheen schuift) vol staat met water is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een lekke fles. Plaats de betreffende fles dan niet terug maar markeer deze met een viltstift en zet de fles apart (hier krijgt u gratis een nieuwe fles voor). Maak het bakje leeg/droog en schoon en plaats een nieuwe fles (kijk hieronder voor de juiste plaatsing van een fles). Gebruik altijd Cooler Clean Spray bij het vervangen van een fles.

1-B - Het water in de cooler is bevroren.

Indien het water in de cooler is bevroren zal dat de uitloop van het koud water tappunt verhinderen. Als dat het geval is (er komt bijvoorbeeld wel water uit het lauwe tappunt maar niet uit het koud water tappunt) dan moet het water in de cooler afkoelen. Trek hiervoor de stekker gedurende ca. 4 uur uit het stopcontact en controleer daarna of het koud water tappunt weer water geeft. Als dat het geval is kunt u zelf de thermostaat terug draaien om de koelunit naar een hogere temperatuur af te stellen. Pak hiervoor een kleine schroevendraaier (spanningzoeker) en draai de thermostaatschroef tegen de klok in terug. U vindt de stelschroef aan de achterkant van de cooler (zie foto).

 

2 - Er loopt water onder (aan de achterkant) uit de cooler, m.a.w. de cooler lekt.

Indien er water uit de cooler lekt is dat in 99% van alle gevallen het gevolg van een lekke fles, er zitten dat vaak (niet zichtbare) haarscheurtjes in de bodem van de fles die lucht aanzuigen. Omdat elke watercooler werkt volgens het principe van de "Wet van de communicerende vaten" zal een lekke fles het vacuüm boven het water in de fles (als deze op de cooler staat) opheffen met als gevolg dat deze leegloopt binnen in de watercooler (het water loopt dan aan de achterkant onder aan de cooler eruit). Hoewel het erg vervelend kan zijn is de oplossing eigenlijk heel simpel, de fles vervangen.Als u de lekke fles heeft vervangen voor een nieuwe zorg er dan ook voor dat het water in de cooler (restant van de lekke fles) is opgeruimd omdat het anders lijkt of de nieuwe fles ook lekt. Controleer gedurende ruim een uur na vervanging of de lekkage is gestopt. Als dat het geval is verzoeken wij u de lekke fles te markeren, deze apart te zetten en bij de eerstvolgende waterlevering deze aan onze chauffeur mee te geven. U krijgt hier uiteraard gratis een nieuwe fles voor.

Stappen samengevat:

 - Verwijder de waterfles van de cooler (deze sluit zichzelf automatisch af).

 - Tap uit elk kraantje 2 bekertjes water.

 - Maak het bakje waar de flessenhals over de pin gaat droog.

 - Houd de cooler schuin naar achter zodat het water onder uit de cooler loopt.

 - Maak de cooler onder aan de achterkant zo goed als mogelijk droog.

 - Plaats een nieuwe fles (dus niet de oude) op de cooler en tap uit beide kraantjes een glaasje water.
   (indien er geen water uit de cooler komt dan is het luchtfiltertje verstopt, volg dan eerst stap 1-A hierboven).

 - Controleer na ca. een half uur of de lekkage is verholpen (doe dit dus nooit op het einde van de dag).

 - Indien de lekkage is verholpen, markeer de lekke fles (met viltstift) met LEK, daar krijgt u gratis een nieuwe voor.

 - Indien de lekkage niet is verholpen, neem contact met ons op.

TIP: plaats de cooler na de lekkage tijdelijk op een droge (hand)doek om te zien of de cooler niet meer lekt.

__________________________________________________________________________________________________

 

Onderstaand enkele tips voor het zorgeloos gebruik van een watercooler.

Het correct plaatsen van een nieuwe fles

Omdat een lekke cooler of een verstopt luchtfiltertje vaak wordt veroorzaakt door het verkeerd plaatsen van een nieuwe fles tonen wij onderstaand hoe u op de juiste wijze een nieuwe fles op de cooler zet.

LET OP: Verwijder altijd de stikker van de dop als u een nieuwe fles op de cooler plaatst!

        

NIET ZO                                                                   MAAR ZO 

Elke fles wordt afgesloten met een kapje dat in de dop zit (deze blijft op de pin zitten als u een fles op de cooler zet) zodat de fles bij het plaatsen/vervangen niet lekt. Daarom is het belangrijk dat de fles recht op de pin van de cooler gezet wordt. Uiteraard is een fles best zwaar om op de cooler te plaatsen maar als dat niet correct gebeurd kan het afsluit kapje van de dop eruit schieten waardoor er lekkage kan ontstaan of het luchtfilter kan nat worden (zie bovenstaand voor de gevolgen).

Gebruik Cooler Clean Spray

Tevens is het voor een goede hygiëne van de watercooler belangrijk dat de cooler vrij blijft van bacteriën. Gebruik daarom bij elke nieuwe fles de Cooler Clean Spray en spuit zowel de pin van de cooler als de dop van de fles goed in. Hierdoor voorkomt u dat de cooler van buitenaf wordt verontreinigd met bacteriën of virussen.