Aqua & Beans
8.4 201
Water en koffie voor bedrijf & kantoor, Aqua & Beans
Utrecht heeft meer drinkwater nodig

Utrecht heeft meer drinkwater nodig

Utrecht heeft meer drinkwater nodig

Utrecht, Amersfoort en het Gooi hebben op termijn meer drinkwater nodig. Tot 2020 is er nog niks aan de hand, maar in de jaren daarna loopt het drinkwatertekort op tot ongeveer 11 miljoen kubieke meter per jaar. Omdat het al gauw tien jaar tijd kost om een nieuwe drinkwaterwinning in gebruik te nemen, moet de betrokken partijen nu al nadenken over oplossingen.

Dat staat in een brief van waterbedrijf Vitens, die Provinciale Staten van Utrecht maandagmiddag behandelen. Vitens wil het dreigende tekort oplossen door drinkwater te 'lenen' in Gelderland, een nieuwe winplaats te bouwen langs de Lek en door drinkwater voor het Gooi in te gaan kopen bij waterbedrijf Waternet, dat de regio Amsterdam van water voorziet. Het wingebied in Flevoland moet uitgebreid worden, anders ontstaat in die provincie een drinkwatertekort van ongeveer 1 miljoen kubieke meter.

Nieuwe woonwijken

Het tekort ontstaat vooral door de grootschalige bouw van nieuwe woonwijken. Drinkwaterbedrijven kunnen niet zomaar nieuwe winlocaties inrichten, aangezien in bijna elke vierkante meter van de bodem kabels liggen. Ook natuurgebieden zijn taboe, omdat het winnen van water vaak tot verdroging leidt. Het Utrechtse provinciebestuur laat nog wel onderzoeken of er stukken natuur zijn waar drinkwaterwinning juist een uitkomst is. Oppervlaktewater zuiveren tot drinkwater is geen optie, omdat het veel duurder is dan grondwaterwinning.

De provincies moeten toestemming geven voor waterwinactiviteiten. Utrecht verwacht dat de afspraken met Vitens in de zomer van dit jaar rond zijn.

Lees het artikel op telegraaf.nl

  • gratis proefplaatsing
  • bel mij terug
  • vraag offerte aan
meer nieuws