Aqua & Beans
8.4 201
Water en koffie voor bedrijf & kantoor, Aqua & Beans
Koffieprijzen omlaag!!

Koffieprijzen omlaag!!

Regen Brazilië jaagt hedgefondsen uit koffie

di 03 mrt 2015, 19:39

AMSTERDAM -
Met de aanhoudende regen in Brazilië zijn hedgefondsen die dik in koffie investeerden op de vlucht geslagen. Ze rekenden op prijsstijgingen door aanhoudend droogte. Een kop koffie wordt dit jaar echter waarschijnlijk goedkoper.

De regenbuien in Latijns-Amerika van afgelopen maand zorgden voor een goede basis in immense koffieoogsten, waarin de Arabica-bonen domineren. Veel oogsten komen nu naar de markt voor export.

Terwijl in januari de prijzen voor de termijncontracten in koffiebonen nog met 11% stegen, is het vooruitzicht nu een prijsdaling. Vanwege de brede terugval in prijs zal dat op termijn een goedkopere koffie voor de consument in de supermarkt of koffiebar betekenen.

Smaakbepalers

De termijnprijzen staan nu lager, op het niveau van februari vorig jaar.

In het tropisch klimaat zijn temperaturen tussen 17 en 20 graden het beste voor koffiebonen. De smaak wordt bepaald door zo'n 800 stoffen, tegen 400 stoffen voor wijn. De Arabica- en Robusta-koffieboon, die in Azië voor goede oogsten zorgt, hebben een bloeitijd van zeven tot negen maanden.

Net genoeg regen

De markt is afgelopen kwartaal in verwarring gebracht door de sterke wisseling van perioden van droogte en regen. Vooral het regenseizoen is niet overvloedig geweest, en precies goed voor de ontwikkeling van de Arabica-bonen, de basis voor veel westerse koffie.

Rabobank verwachtte onlangs veel stijging én daling komende maanden in de koffieprijs. Een paar weken met flinke buien in Brazilië kan het verschil gaan maken voor de rest van het jaar, aldus de analisten toen.

Zwakke real helpt

In de prijsontwikkeling speelt ook de steeds zwakkere real-munt van Brazilië speelt een rol. Met het goede weer zijn hedgefondsen die rekenden op een prijsstijging uit de koffiebonen gestapt, blijkt uit een overzicht van dataverzamelaar Bloomberg.

Een droogteperiode in 2014 zorgde voor een prijsverdubbeling. Daarop gokten veel hedgefondsen dit koffieseizoen opnieuw. Maar de Braziliaanse koffievoorraden die van de plantages komen zullen nu 14% groter zijn dan in september 2014, aldus een overzicht van de Amerikaanse overheid.

Vorige maand al zakte de prijs voor Arabica-koffie met 13%, de sterkste daling sinds mei vorig jaar.

 

Lees het artikel in De Telegraaf

  • gratis proefplaatsing
  • bel mij terug
  • vraag offerte aan
meer nieuws