8.6 194
EARTH Water met Rutte naar China
EARTH Water met Rutte naar China

Premier Mark Rutte wil het Nederlandse bedrijfsleven in China helpen met het verder uitbouwen van de handelscontacten in het land. Hij ziet daarbij voor zichzelf een faciliterende rol, zegt hij woensdag aan het begin van een handelsmissie in China.

Rutte wil tijdens de reis politiek en zakelijk combineren. ''Ik heb gemerkt dat er dan voor bedrijven meer deuren opengaan. Dat is mijn prioriteit op dit moment. Niet het snelle geld, dat heeft weinig zin, we zijn hier voor de lange termijn. Volgens mij zoeken de Chinezen ook naar het wederzijdse voordeel'', aldus Rutte.

Hij wil ook politiek de banden aanhalen en zal daarover spreken met de Chinese president Xi Jinping. China bemoeit zich steeds meer met internationale ontwikkelingen. Zo is China net als Nederland betrokken bij de VN-missie in Mali.

Mensenrechten
Rutte zal met Xi ook spreken over de mensenrechten. Die staan volgens de premier altijd op de agenda. ''We zijn goede vrienden en dan kun je dit soort onderwerpen bespreken.''

Rutte wordt de komende dagen vergezeld door staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu, die al sinds maandag in China is. Nederland behoort tot de top drie van Europese handelspartners van China.

De wederzijdse handel tussen beide landen bedroeg in 2014 bijna 44 miljard euro. Op dit moment zijn ruim duizend Nederlandse bedrijven actief in het land.

EARTH Water is momenteel een van de deelnemers aan de handelsmissie en binnenkort is EARTH Water ook verkrijgbaar in China.

  • gratis proefplaatsing
  • bel mij terug
  • vraag offerte aan
meer nieuws